Tisztelt SZTÉK Követők! (Szakmai Tudástár És Kisokos rovatunk olvasói)

A mai szakmai megjelenésünkben a Vegyipari tartályok kevertetésének tervezése témájában osztanánk meg Önökkel információkat.

Hogyan történik a keverés tartályban, mint vegyipari művelet?

A tartályok töltetének kevertetése alapvető vegyipari technológiai művelet. Célja, az anyagok valamilyen szempontból való homogenizálása. Kevertetésre szükség lehet a különböző fázisokban végbemenő reakciók sebességének növelésénél, oldatok homogenizálásánál, az egyenletes eloszlatású emulziók készítésénél, töltet fűtési és a hűtési idejének lerövidítése érdekében a hőhomogenitás fenntartásánál.

A keveréstől elvárjuk, hogy a hőmérséklet és az oldott anyag koncentrációja a keverési téren belül mindenütt azonos legyen. A keveréssel elérhetjük, a kémiai reakciók tökéletesen menjenek végbe, vagyis mindegyik részecske megtalálja a reagálandó párját.

Mik azok a tényezők, amik a keverést befolyásolják?

A keverést befolyásoló tényezők: A töltet viszkozitása és a sűrűsége, a keverőelem átmérője, fordulatszáma, a keverőelem geometriája (keverési tényező), a tartály geometriája (például, terelő lemezek), technológiai tényezők (például gázbefecskendezés, hőmérséklet változtatás, keverés közbeni folyadék vagy szilárd összetevők beadagolás, kémiai reakció során töltet fizikai tulajdonságának változása.)

Lássuk részletesebben a keverős tartályok tervezésének feltételeit:

Abban az esetben, ha ismert a kevertetett töltet térfogata és minden keverést befolyásoló tulajdonsága, és a kevertetés célja, a tervezés során van lehetőség a tartály és a keverőelem geometriájának meghatározására, a keverőt fogató hajtóműves motor méretezésére, a keverőmű gépészeti kivitelének megtervezése (tengelykapcsolat, tengelytömítés, csapágyazás, a keverőmű és a hajtómű közötti csatlakoztatás, műszerezettség (csapágy hőmérséklet mérés, fordulatszám mérés, pozíció visszajelzés stb.…).

Keverőelem kiválasztása:

A keverőelem típusának kiválasztása mindig a kevertetés célja, és a kevertetett közeg viszkozitása alapján történik.

Keverés teljesítményigényének meghatározása: A keverés teljesítményigénye alapján kerül a keverést végző motor teljesítményének meghatározása.

A teljesítmény igényt leginkább a keverő átmérője, és fordulatszáma befolyásolja.

A legtöbb iparban használt keverőelem típus esetén rendelkezésre áll egy görbe, mely a Keverési tényező jó közelítéssel minden keverő elem esetében megállapítható.

Több éves tapasztalatunk alapján képesek vagyunk előzetes technológiai igény felmérés során keverős tartályokat méretezni, tervezni, kivitelezni.

A Sentimento Kft csapata, megoldást tud nyújtani bárminemű kevertetett rendszer méretezésében, megtervezésében, kivitelezésében. Több sikeres projekten szerzett tapasztalat áll rendelkezésre horgonykeverős, magasnyírású emulzifikációs, turbina keverős, és lapátkeverős rendszerek megvalósításához.

Keressenek bizalommal!

„Álmainak és céljainak az eléréséhez a megoldókulcs a Sentimento.”