Palásthűtő fúvókák

Az ipar számos területén terjedt el a fúvókák használata tűzvédelmi célokra. A tároló tartályok palástjának külső hűtésére, a robbanás meggátolására használják.

A tűzvédelmi célokra használt fúvóka típusok a lapossugár fúvóka, valamint a vízköddel oltó Watermist fúvóka. A tűzvédelmi fúvókák alkalmazásához különböző hatósági engedélyek szükségesek.

A palásthűtő olyan beépített tűzoltó berendezés, ami a tartályok állékonyságát biztosítja, azaz a beavatkozás könnyítésére és a tűzkár csökkentésére szolgál.

Palásthűtő rendszereket az olaj, gáz és vegyipari létesítmények technológiai berendezéseinek védelmére alkalmazzák az esetlegesen keletkező tűz hősugárzásának elleni kitettség hőhatásának csökkentése érdekében. Létesítésük általában a 20 méternél magasabb éghető folyadékot tartalmazó technológiai berendezések, illetve a föld feletti, álló, hengeres éghető folyadékot tároló acéltartályok védelme érdekében történik.

Mivel a palásthűtő fúvóka építési termék, így az erre vonatkozó jogszabályok és rendeletek alapján csak teljesítmény nyilatkozattal és CE nyilatkozattal forgalmazható.