A kedvezményezettek neve: SENTIMENTO Kft., Fluart Innovative Vaccines Kft., Debreceni Egyetem

A projekt címe: Antivirális multiplatform technológia kifejlesztése és a hatóanyag gyártáshoz kapcsolódó automatizált harvesting rendszer kifejlesztése

A szerződött támogatás összege: 799.971.576 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 73,19 %

A projekt tartalmának bemutatása:

A Sentimento Kft. konzorciumvezetésével 4 év alatt megvalósítani kívánt kutatás-fejlesztési projekt célja olyan antivirális multiplatform technológia kutatása és kifejlesztése, amelynek önállóan történő, vagy más vírusellenes hatóanyaggal kombinált alkalmazásával sikeresen leküzdhető egy patogén vírusfertőzés. A kifejlesztendő technológia alkalmas a krónikus vírusfertőzés mellett az akut, akár pandémiás járvány kezelésére is. A terápiás készítmény prevencióként történő alkalmazhatóságát a vizsgálati eredmények értékelése és a fertőzést okozó vírus speciális tulajdonságai, valamint az immunrendszerre kifejtett hatásai alapján fogjuk meghatározni. A projekt megvalósítása után rendelkezésre fog állni egy olyan technológia, amely a vírus típusához igazodva a hatékony terápiás készítmény rövid időn belül történő előállítását, engedélyeztetését és alkalmazását lehetővé teszi.

A projekt másik célja egy, a hatóanyag gyártáshoz kifejlesztendő automatizált harvesting (arató) rendszer tervezése és kifejlesztése. Ez a begyűjtő berendezés képes a megfelelő vírushatóanyag vakcina eddiginél nagyobb mennyiségben történő előállítására. A megvalósítani kívánt fejlesztés egyértelmű újdonságának tekinthető a járványhelyzetekre történő, a jelenlegi megoldásoknál gyorsabb reagálás lehetőségének megteremtése.

A projekt tényleges befejezési dátuma: 2024.12.31.

A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00158