Tisztelt Követőink!

A Sentimento Kft. szakmai életében sokszor visszatérő munkáink az iparban használt szivattyúkkal kapcsolatos megkeresések, melynek tervezési folyamatába most kollégáink bepillantást engednek.

Olvassák a Szivattyúk téma első részét, a SZTÉK (szakmai rovat- Szakmai Tudástár És Kisokos) cikkét.

Szivattyúkról röviden:

  • A szivattyú folyékony halmazállapotú anyagok szállítására szolgáló berendezés. Két legfontosabb paramétere egy szivattyúnak az Emelési magasság, és a Térfogatáram.
  • Mit is jelent a Térfogatáram? Az az időre vonatkoztatott folyadékmennyiség, amire a technológiának szüksége van a folyadék felhasználási pontján. A térfogatáram közvetlen hatással van a csőrendszer belső átmérőjére, a csőrendszerben közlekedő folyadék sebességre, és így a rendszer nyomásigényére.
  • És hogyan is kapcsolódik ide az Emelési magasság? Az egy méterben kifejezett érték azt adja meg, hogy a szivattyú, milyen magasra képes az általa nyomott folyadékoszlopot eljuttatni. Alapesetben az emelési magasság vízre vonatkoztatva van megadva, és 1 méteres emelési magasság esetén a szivattyú a nyomott oldalán 0,1 bar (104 Pa) túlnyomást hoz létre.

Mi határozza meg a nyomásigényt egy technológiai tervezésnél?

Csőrendszer vertikális hossza

Csőrendszer nyomásvesztesége (összetevői: belső átmérő, teljes hossz, irányváltó szakaszok, cső felületi érdessége, szállítandó folyadék térfogatárama, sűrűsége, viszkozitása stb.)

Csőrendszerbe épített szerelvények ellenállása (szelepek, hőcserélők, műszerek stb.)

Technológiai végpont nyomásigény (technológiailag releváns pontok nyomásigénye)

Bizonyos esetekben, nem csak a nyomott oldalon van szükség a méretezésre, hanem a szívott oldalon is. Ez másfajta számolást igényel.

Szivattyúkarakterisztika görbe:

Abban az esetben, ha ismert az igényelt nyomás és térfogatáram, a megfelelő szivattyú kiválasztásához meg kell vizsgálni a szivattyúhoz tartozó karakterisztika görbét, aminek a segítségével meg lehet bizonyosodni, hogy a görbéhez tartozó szivattyú megfelel-e az igényeknek. A szivattyú típus adatlapjában a következő görbesereg áll rendelkezésre, ami ’A-H típusok” karakterisztikáját mutatja be

A szivattyúk témájú cikkünk folytatódik. A cikk második felében a leggyakrabban alkalmazott szivattyúk típusai kerülnek bemutatásra.

Ha segítségére lehetünk a téma bármely szegmensében, keressen minket bizalommal!

www.sentimentokft.eu