Tisztelt Követőink, Partnereink!

Fantasztikus sikerről számolhatunk be Önöknek!
A Sentimento-Ajka Bsk sakkcsapatunk a csúcsra tört. A kitartásnak, az együttes erőnek beérett az eredménye. Olvassák sorainkat, melyeket az izgalom fokozása miatt, időrendi sorrendben írtuk Önöknek.

A sakkcsapat női és férfi versenyzői izgalmakkal vágtak neki a hosszú utazásnak, a cél a Balkánon keresztül, Albánia, ahol a Klubcsapatok Európai Kupája                 versenyére – a Nemzeti Bajnokságra beneveztek.

Az izgalmak már az oda úton elkezdődtek: elájult és kórházba került a negyedik táblás játékosuk, majd a női csapat kapitányát a makedón határon letartóztatták, mint körözött bűnözőt (természetesen tévedésből), később a szerb-orosz nagymesterüket is elérte egy fejfájós kór. A sikeres éjféli megérkezés után indult a szellemi felkészülés a másnapi megmérettetés első lépéseire.

A férfiak a Magnus Carlsen vezette Offerspill Sjakklub  (nem elírás, ez a nevük) csapata ellen nagyon akartak bizonyítani. A játék negyedik órájában úgy látszott, hogy sima győzelmet ünnepelhetnek, de… Carlsen bizonyította klasszisát, A végeredmény 3,5:2,5 az ellenfél javára.

A lányok a szlovén Tájfun csapatával mérkőztek. A papíron legerősebb csapatuk a vártnál bizonytalanabb játékkal 2,5:1,5 arányban alulmaradt.

Majd az ötödik forduló után jött a szerencse változása, sokkal jobban sikerültek az eredmények. A fiúk 4,5:1,5-re verték svéd ellenfelüket, a lányok 3:1-re diadalmaskodtak. Gál Zsóka a negyedik meccsét játszotta, három győzelem mellett egy döntetlent ért el, bravó! A fiúk közül Balog Imre nagymester a nyerőember, ötből öt győzelem!

A hölgyek a második, az urak a nyolcadik helyről folytatták.

Kicsit mesélnénk a körülményekről is. A csapat kezdeti elkedvetlenedése,-  hogy két különböző szállodában lettek elszállásolva – előnyükre vezetett. Ugyanis a központi szállodában elszabadult a pokol: hasmenés, hányinger, láz, hidegrázás. A vírus az összes csapatot elérte, voltak akik táblát voltak kénytelenek feladni. A férfi csapatunkból csak a legöregebb, legrutinosabb kapitány és az oroszból szerbbé avanzsált Sarana nagymester úszták meg a nehézségeket. 

Albánia egyik gyönyörű üdülővárosában, Durresben tartották a versenyt, szép és tiszta utcák, régebbi és ultramodern szállodák, végeláthatatlan homokos part. A tenger 23-24 fokos! Ilyen körülmények között hamar gyógyultak a versenyzők, folytatódott a megmérettetés.

Egy ilyen versenyen éjjel érkezik meg a párosítás a másnapi táblákhoz, ennek ismeretében állítják össze a kapitányok a másnapi csapatot. A játékosok profik, a szó legszorosabb értelmében: csak a versenyre koncentrálnak. Este pihenés, másnap délelőtt, amikor megtudják az ellenfelük nevét, nekilátnak a felkészülésnek. Ma, a digitalizált világban, a netről könnyedén szedik le az ellenfél eddigi játszmáit, kivesézik a gyengeségeiket, készülnek a megnyitási csapdák. Délután három órakor indulnak az mérkőzések és van, hogy még este kilenckor is folyik néhány meccs. Aki próbálta, az tudja: egy ilyen, öt-hat órás küzdelem egyben fizikai és idegi terhelés is. Közben idő sincs nagynevű sakkozók csodálatosnál csodálatosabb partijaiban gyönyörködni.

A sakkvilág világranglista első száz favoritjából ötven biztosan itt volt!

Az eredményünk fantasztikus:

A lányok a másodikak lettek a 26 csapat közül! Ez olyan eredmény, mintha foci NB I-ben, csak Fradi szintű játékosok lennének!

A férfiak mind a két utolsó fordulóban nyertek, de hármas holtverseny alakult ki a 2-4. helyen, így végső eredményként 4.helyezettek lettünk. 84-ből!!! Óriási eredmény, szívből gratulálunk, igazán büszkék vagyunk minden versenyzőnkre! 

https://24.hu/sport/2023/10/11/sakk-european-chess-club-cup-magnus-carlsen-balog-imre/

https://chess.hu/bravuros-magyar-sikerek-a-klubcsapatok-europa-kupajan/

Hajrá Sentimento-Ajka Bsk!