Tisztelt Követőink, Partnereink!

Olvassák szakmai megjelenésink legújabb cikkét. A SZTÉK (Szakmai Tudástár és Kisokos) rovatunk újabb megjelenése a Váltakozó frekvenciájú meghajtó (VFD) részleteit mutatja be.

Számos területen alkalmazzák a Váltakozó frekvenciájú meghajtókat (VFD-ket) mint például: háztartási és ipari területen, a kis eszközöktől, a fűtési, szellőztetési és hűtési (HVAC) rendszerektől a hatalmas ipari berendezésekig, daruknál, esztergáknál. 

Az ipari automatizálási alkalmazásban leginkább háromfázisú aszinkron motorokat alkalmaznak. Ezek bekötése és működése a legegyszerűbb módon 50Hz-es váltakozó feszültségű hálózatról történik, ennek következtében a fordulatszámuk fix, előre definiált érték. Amennyiben a fordulatszám szabályzására van szükség, célszerűen frekvenciaváltót alkalmaznak. Az eszköz segítségével nem csak a motor fordulatszáma, hanem a forgásiránya is változtatható. 

A fokozatmentes fordulatszám változtatás könnyen teljesíthető, miközben a motor nyomatéka változatlan marad. Mindeközben a felesleges áramlökések okozta terhelés nem jelentkezik a hálózaton.

A frekvenciaváltóknak számos funkció vannak, melyek a vezérlőszekrényben helyet és költséget csökkentenek. Ilyen például a motor túlterhelés elleni védelme, hőfokvédelem. 

A frekvenciaváltókat minden esetben fel kell programozni a motor paramétereivel, melynek köszönhetően aktív kapcsolat van a vezérlő és a vezérelt eszköz között. 

A számos terület közül, ahol megtalálhatóak VDF-ek, a Sentimento kft megkereséseinél leggyakrabban hajtóműves keverőmotorok és speciális kialakítású szivattyúk vagy pumpák esetében alkalmazzuk. Ha szüksége lenne bármely területen segítségre, tanácsra, keresse kollégáinkat bizalommal!

Álmainak és céljainak eléréséhez a megoldókulcs a Sentimento.”