Tisztelt Követőink, Partnereink!

A Sentimento Kft. Szervízcsapatának birodalmába kaphatnak bepillantást Szakmai Tudástár és Kisokos ( SZTÉK) sorozatunk aktuális megjelenésében.

A műhelyünkben sokféle gyártástechnológia, illetve a hozzájuk tartozó berendezések és segéd eszközök találhatóak meg.
A sorozatunk mai megjelenésében az egyik legnagyobb gyártástechnológiai eljárással, a hegesztéssel fogunk foglalkozni.

Cégünk tevékenységi köréből adódóan a munkák túlnyomó többségében rozsdamentes és saválló alkatrészekkel foglalkozunk és ezeket az úgynevezett AWI hegesztő eljárással gyártjuk, javítjuk.
Az AWI (TIG) eljárás az Argon védőgázos, Wolfram-elektródás Ívhegesztést jelenti.
Az argon védőgázos AWI-hegesztéskor a wolfram-elektród és az alapanyag között húzott ívet argon gázburok veszi körül. A gázburok hatásossága nagymértékben függ a gáz sűrűségétől és a hegesztés sebességétől. A hegesztési sebesség növelésekor előfordulhat, hogy az ív kilép a védőgázburokból.

Egyenes polaritású kapcsoláskor a wolfram-elektród a negatív, a hegesztendő anyag a pozitív sarok. Ebben az esetben az elektródon levő katódfoltból igen nagy sebességű elektronok indulnak ki, amelyek az anódként kapcsolt alapanyagba ütköznek, amely aránylag keskeny területen, de nagyon erősen felmelegszik. Az így képződő varrat tehát keskeny, de nagyon mély. Az argongáznak ebben az esetben csak védőgáz szerepe van.
Fordított polaritású kapcsoláskor, amikor a hegesztendő anyag a negatív pólus, a nagy sebességű elektronok a wolfram-elektród felé áramolnak, és abba ütközve fejlesztenek nagy hőt. Ennek hatására a wolfram-elektród jobban fogy, amit vastagabb elektród alkalmazásával és vízhűtéssel lehet meggátolni. A fordított polaritású kapcsolás előnye az, hogy a nagy sűrűségű, nagy tömegű argon ionok a tárgy felületére ütköznek, és az ott lévő esetleges oxid- és nitridhártyát elgőzölögtetik. Ebben az esetben az argongáznak nemcsak védőhatása, hanem tisztító hatása is van. Ez a jelenség különösen olyan fémek esetében
fontos, amelyeknek felületén könnyen képződik oxid (pl. alumínium és magnézium).
Az argonívhegesztő berendezések kétféle kivitelben készülnek: egyenáramú dinamóval vagy váltakozó áramú transzformátorral.

A hegesztéshez használt argon tisztasága rendkívül fontos. Tapasztalati adatok szerint a 99,8%-os tisztaságú argonnal érhető el jó eredmény. Az argonban levő 0,2% szennyező csak nitrogén lehet, oxigént vagy vízgőzt az argon nem tartalmazhat. Mivel a kereskedelemben kapható argon nem mindig éri el a megkívánt tisztaságot, egyes munkákhoz célszerű az argont a felhasználás előtt tisztítani.
Az AWI-hegesztés sikerének egyik alapfeltétele a hegesztés helyének és hegesztő anyagainak gondos megtisztítása minden szennyeződéstől.